RESEARCHING SMART LIGHTING
Waardecreatie met openbare verlichting in Oisterwijk
Betrekken van bewoners, centrum management, vastgoedeigenaren, winkeliers en horecaondernemers in een lichtplan dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven in een landelijk stadje.
Oisterwijk, ook wel genoemd de Parel van Brabant, is een dynamische, groene gemeente in centraal Brabant. De gemeente bestaat uit de kernen Oisterwijk en Moergestel en Heukelom en heeft meer dan 25.000 inwoners. Oisterwijk is een gastvrije en afwisselende gemeente, waar van het leven en recreatieve activiteiten wordt genoten. De kern is omgeven door veel natuurschoon, waarvan de bossen en vennen nationale erkenning genieten om hun rijke variatie aan mogelijkheden voor uitgebreide wandel- en fietsroutes. Heukelom en Moergestel bestaan meer uit landbouwgebieden. Oisterwijk is een zeer bekende touristische attractie. Het heeft een grote varieteit aan winkels, boetiekjes en restaurants. Oisterwijk heeft ook een sterk ontwikkelde sociale levendigheid.

Lichtoplossingen
Innovatieve lichtoplossingen bieden een kans om de kwaliteit van leven in de gemeente verder te versterken, en om de aantrekkelijkheid voor de bewoners en bezoekers ook op de langere termijn te behouden. Op initiatief van een aantal bewoners en ondernemers wordt uitgezocht welke kansen er zijn in samenwerking met de gemeente. Voor verschillende gebieden in de gemeente zal een andere oplossing zinvol zijn, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid in de buitengebieden te verhoven of de sfeer en attractiviteit van het centrum te verhogen en om de economische activiteiten te versterken rond specifieke evenementen. De bewoners en ondernemers willen de mogelijkheden verkennen om het openbare verlichtingssysteem te vernieuwen met innovatieve oplossingen die extra waarde opleveren. Het biedt ook een kans om het proces van samenwerking tussen bewoners, publieke en private partijen te verkennen en te leren hoe dit soort projecten succesvol kunnen worden uitgevoerd.

De eerste stap was de organisatie van een 'lichtproeverij' op 1 februari. Philips heeft voor deze gelegenheid dynamische licht geinstalleerd om het oude Raadhuis uit te lichten.

LightHouse heeft dit evenement aangegrepen om een eerste studie te doen naar de waardering van innovatieve lichtoplossingen onder de aanwezigen (lokale bewoners alsmede bezoekers). Twintig mensen hebben meegedaan aan de studie. De reacties waren overweldigend positief.
Workshop
De positieve reactie op de studie heeft aanleiding gegeven voor de volgende stap: het verkennen van de behoeften in het centrum van Oisterwijk. Hiervoor is op woensdag 26 februari een workshop georganiseerd met diverse belanghebbenden: horecaondernemers, bewoners, centrum management en de gemeente waren vertegenwoordigd.

Oisterwijk in Beeld heeft een korte impressie van de workshop gemaakt.

 
 
Stay up-to-date
Als u meer informatie wenst, of geïnteresseerd bent in een soortgelijk project:
  
Voor meer informatie over 'Researching Smart Lighting', kunt u de brochure downloaden:
  TUe LightHouse - Onderzoek Innovatieve Lichtoplossingen

share this page:  
webdesign:  


© 2021 TU/e LIGHTHOUSE